Yazan: Onur ARIK
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğrencisi
Aksaray, Konya, Ankara arasında yer alan, hayvanların ve insanların yaralandığı Tuz Gölü’nde su seviyesi ortalaması giderek azalmaktadır. Bu azalma hem bölgede bulunan hayvanları ve bitkileri hem de insanları olumsuz etkilemektedir. Bölgedeki yağışların azalması su seviyesinde yaşanan azalmanın başlıca nedenlerindendir. Bu nedenle suyu bilinçli ve idareli kullanmak gerekmektedir.
Gelecekte yaşanabilecek su kıtlığının işaretleri tüm ciddiyetiyle kendini göstermektedir. Buna rağmen yeteri kadar önlem alınamamasının yanı sıra yaşanan durumu daha kötü hale getirecek şekilde hareket edildiği de görülmektedir. Öyle ki tarım alanlarının bilinçsiz bir şekilde sulanması su kaynaklarının tükenmesini hızlandırmaktadır. Su seviyesinde yaşanan azalma ile gölden beslenen tarım arazilerinin, hayvanların ve insanların zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır. Gölün kurumasıyla birlikte bölgedeki tarım faaliyetlerinin ve verimin azalması, göçmen kuşların güzergahlarını değiştirmek zorunda kalmaları, oksijen seviyesinde değişimin yaşanması ve hatta Tuz Gölü’ndeki varlıkları keşfedilen 161 canlı türünün yok olması kaçınılmaz hale gelecektir.
Kuraklığın zararlarından korunabilmek için başta bölgede yaşayanlar olmak üzere insanların su tüketimine dair bilinçli hale getirilmeleri ve su tasarrufu sağlamak konusunda somut adımların atılması gerekmektedir. Kısa vadeli tarımsal kâr elde edebilmek için daha uzun vadede yaşanacak kriz göz ardı edilmemelidir. Bölgenin yağış alması ve doğal güzelliğini koruyabilmesi için daha az su gerektiren tarım ürünleri kullanılmalı ve bilinçli şekilde ağaçlandırma çalışmaları yapılmalıdır. Yaşananların ciddiyetini fark ederek bilinçli şekilde somut adımlar atmak, Tuz Gölü’nden faydalanan tüm canlıların iyiliği için elzemdir.